Tényleg jobbak vagyunk?
2016. augusztus 19. írta: Explorador

Tényleg jobbak vagyunk?

Egyre többször lehet látni az interneten, hogy megkínoztak egy kutyát. Az állatkínzás egy nagyon összetett dolog és sokan elítélik, de még szerintem nagyon kevesen gondoltak bele egy embernél mitől is alakulhat ki ez.

8305bcaf-edc0-459d-830c-810a87f1bb4f.jpg

Nagyon sok dolog állhat ennek a hátterébe persze erre elfogadható magyarázat akkor se nagyon létezik. Hisz még is csak érzőlényekről beszélünk, akiket ugyan annyi jog illeti, mint az embereket. Az életük nem ér kevesebbet, de sajnos ezt sokan elfelejtik.

Mégis a fő kérdés az, hogy miért? Sok találgatás lehet, rengeteg dolog állhat a háttérben. Talán ha elkezdenénk kicsit kutakodni, kicsit mélyebbre ásni, akkor kezelhető lenne a probléma. 

Sok-sok szempont, például lehet az állatkínzót is bántották és így próbálja levezetni az ebből adódó feszültséget. Elnyomták kiskorában így ő ezzel próbál kompenzálni. Vagy egyszerűen csak ilyenkor azt érzi, hogy ő irányíthat, ő a magasabb rendű. És sajnos az ember néha szereti azt hinni, hogy rajtunk kívül mindenki alacsonyabb így azt tehetünk vele amit akarunk, hisz mi vagyunk legfelül és az alattunk lévők nem sokat érnek. 

Pedig ha belegondolunk egymás nélkül nem sokat érnénk ezen a világon. A természet adottságai nélkül mi se mennénk sokra. De még is visszakanyarodva az eredeti témához. Miért is érezzük azt, hogy mi sokkal jobbak vagyunk egy állatnál, miért érezzük azt, hogy a saját ostobaságunk miatt elvehetjük egy másik élőlény életét? 

Mint amit legutóbb olvastam, két lány bedrogozott egy kiskutyát. Lehet mocskolódni, körbe küldeni a képeiket. De mit érünk ezzel? Mert ha megfigyeljük ez őket nem fogja érdekelni, ők önmaguk ellenségei. Hisz egyik nap ugyan úgy járhatnak, mint a kiskutya. De egy kérdés? Mit érnénk el azzal, hogy ha elkapnánk őket és elbánnánk velük? Semmit csak is annyit, hogy ugyan olyanokká válnánk, mint azok, akik azt érzik ők sokkal jobbak és bánthatnak egy állatot. 

Ne akarjunk ugyan olyanokká válni. Persze el lehet mondani a véleményünket, de minden egyes leírt szó előtt gondolkodjunk, hogy tényleg jobbak vagyunk, ha ilyeneket tudunk kiejteni a szánkon, ilyeneket tudunk mondani? 

És senki ne értsen félre. Elítélem ezeket az embereket, akik állatokat kínoznak és megölik őket, mert azok nem is emberek, de gondolkodjunk el azon, hogy ha mi nem tudjuk jobban és kulturáltabban kifejezni magunkat, ha mi nem teszünk semmit az ellen, hogy ez nem történjen meg, ha vannak emberek, akik embertársaikon se segítenek inkább levideózzák ha valami történik, akkor mi mivel is vagyunk jobbak? 

Senki se ugyan olyan, de nem szabad azt hinni, hogy mi bárkinél is jobbak vagyunk, mert ezek az állatkínzók is azt gondolják, hogy ő sokkal többet érnek ezeknél az állatoknál így bármit megtehetnek. És ha így gondolkodnak az állatokról elhihetitek, hogy az embertársaikról is így gondolkodnak. Mindig valahol elkezdődnek a dolgok, neveltetés, felfogás, környezet, de az ok-okozat mindenhol ott van.

 Ne gondoljuk azt, hogy mi jobbak vagyunk, DE törekedjünk arra, hogy jobbak legyünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://0peneyes.blog.hu/api/trackback/id/tr2710428554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása